subconstientulIn ultimii sapte ani, am studiat cazuri de persoane care si-au revenit din boli foarte grave. Informatiile pe care le-am strans si cele povestite de persoanele respective in intrevederile avute cu ele sunt de-a dreptul uluitoare. Starea lor de sanatate dadea semne de o substantiala revenire dupa boli ca tumori maligne si benigne, suferinte cardiace, diabet, boli respiratorii, hipertensiune, colesterol crescut, varice, boli ale tiroidei, probleme dentare si ale gingiilor, tulburari de vedere, dureri de oase si musculare, precum si tulburari genetice grave, pentru care stiinta medicala nu oferea solutii.

Barbatii si femeile in cauza isi revenisera in conditiile in care nici un tratament conventional sau alternativ nu daduse rezultate. Fiecare isi vindecase singur propriul trup. Cand am analizat din punct de vedere terapeutic istoricul fiecarui caz n-am identificat nici un factor comportamental sistematic care sa le poata explica vindecarea.

Diferitele tratamente pe care le incercasera le modificasera oarecum starea, fara insa a le vindeca boala definitiv. Unora dintre ei, de exemplu, li se aplicasera terapii cu radiatii si/sau chimioterapie, dar cancerul rezista sau reaparea rapid. Altii se supuneau unor interventii chirurgicale de rutina sau experimentale, care le ameliorau simptomele, dar nu le rezolvau complet problemele. Multi luasera ani de zile medicamente ca sa-si trateze boli precum hipertensiunea, fara a ajunge insa la rezultate semnificative sau de durata. Unii luau parte la studii clinice cu medicamente experimentale, care insa nu-i vindecau. Nici vitaminele si nici regimurile alimentare nu le restabileau sanatatea. Cativa afirmau ca postul le ameliora oarecum simptomele, dar nu ducea la o ameliorare completa. Terapiile alternative dadusera si ele gres. In anumite cazuri, consilierea ii ajuta sa mai reduca din stres, dar nu reusea sa-i vindece.

In momentul in care-si dadeau seama ca nu obtin rezultate, multi subiecti intrerupeau orice tratament, unii dintre ei renuntand chiar sa mai caute solutii medicale sau alternative. Ce anume facusera oare acesti fosti bolnavi ca sa-si recapete sanatatea?

Dupa ce am analizat informatia cu prilejul interviurilor, am banuit ca, din punct de vedere stiintific, aceste vindecari spontane reprezentau ceva mai mult decat niste intamplari fericite. Daca un lucru se produce o data, inseamna ca este o intamplare, un incident, dar daca s-ar intampla din nou, fara vreun motiv aparent, atunci l-am putea numi co-incident (o a doua intamplare) sau coincidenta – producerea surprinzatoare a doua evenimente care par a se fi petrecut din pur hazard, motiv pentru care par a se afla intr-o relatie cauzala.

Dar daca acelasi tip de eveniment, se produce pentru a treia, a patra sau chiar a cincea oara, atunci posibilitatea unei coincidente trebuie exclusa. Trebuie sa existe ceva care se petrece in mod sistematic si care genereaza aparitia repetata a aceluiasi fenomen.In lumina unei astfel de aparitii repetate, putem utitliza rationamentul conform caruia nu exista efect fara cauza. Si atunci, presupunand ca s-ar putea ca si in cazul acesta sa existe o relatie intre, cauza si efect, mi-am pus intrebarea: daca efectul la care ma refeream este restabilirea spontana a sanatatii, ce anume a determinat aparitia transformarilor la toti acesti indivizi?

Am inceput prin a presupune ca, daca vindecarea persoanelor respective nu poate fi pusa pe seama nici unui tratament sau terapii care sa fi actionat asupra corpului, transformarile clinice fusesera produse de vreun proces intern petrecut in mintea si in creierul lor. Oare mintea poate sa aiba o asemenea forta? Majoritatea medicilor recunosc ca atitudinea pacientilor le influenteaza capacitatea de a se bucura de beneficiile tratamentului medical. Este oare posibil ca, in cazul acestor oameni, vindecarea bolii sa nu fi fost decat o chestiune de metamorfoza a propriei minti?

Ma mai gandeam daca nu exista cumva o relatie verificabila stiintific intre cele intamplate in mod sistematic in creierele respective si mintea umana. Daca probele rezultate din cazuri precum acestea li se aplica metoda stiintifica, am putea oare descoperi vreun proces care sa se fi petrecut in minte – si deci chiar in tesuturile cerebrale – si care sa produca astfel de vindecari? Se poate repeta procesul pentru a produce acelasi efect? Studierea vindecarilor spontane ne-ar ajuta oare sa descoperim niste legi stiintifice care sa poata explica raportul dintre minte si trup?

Oamenii cu care am discutat si care isi revenisera spontan credeau ca in ei exista o ordine sau o inteligenta superioara. Fie ca o numeau scanteie divina, spiritualitate sau subconstient, ei recunosteau existenta unei forte interioare care le dadea viata clipa de clipa si care stia mai multe decat puteau ei cunoaste ca fiinte umane. Mai mult decat atat, daca s-ar fi putut racorda la aceasta inteligenta, ar fi putut s-o determine sa actioneze in favoarea lor.

Am ajuns sa-mi dau seama ca aceasta inteligenta superioara nu are nimic mistic, ci este acelasi spirit care organizeaza si regleaza toate functiile corpului. Aceasta este forta care face inima sa bata neintrerupt de peste 100 000 de ori pe zi, fara sa se opreasca vreodata ca sa se gandeasca ce face. Asta inseamna peste 40 de milioane de batai pe an, aproape 3 miliarde de pulsatii pe parcursul unei vieti de 70 – 80 de ani. Si toate acestea se petrec automat, fara pauze de intretinere, curatenie, reparatii sau inlocuire. O constiinta superioara  care da dovada de o vointa care o depaseste cu mult pe a noastra.

Tot asa, nu ne gandim o clipa la ce anume pompeaza inima: 7,5 litri de sange pe minut, cu mult peste 350 litri pe ora, printr-un sistem de canale vasculare cu o lungime de 96 000 de kilometri, reprezentand dublul circumferintei Pamantului. Si, cu toate acestea, sistemul circulator nu reprezinta decat 3% din masa noastra corporala. La fiecare 20 – 60 de secunde, fiecare celula de sange face un tur complet prin corp si fiecare globula rosie circula prin organism cam de 75 000 – 250 000 de ori pe parcursul unei vieti. (Pentru ca veni vorba, daca toate globulele rosii ar fi puse cap la cap, s-ar inalta spre cer pana la 49 600 de kilometri). In secunda de care ai nevoie ca sa tragi aer in piept, pierzi 3 milioane de globule rosii care sunt inlocuite in secunda urmatoare. Cat am putea trai daca ar trebui sa ne concentram ca sa realizam toate aceste lucruri? Trebuie sa existe o constiinta superioara (mai cuprinzatoare) care orchestreaza toate acestea in locul nostru.

Opriti-va o clipa din citit. Exact in acest moment, in fiecare celula din corp au avut loc 100 000 de reactii chimice cu 70 – 100 trilioane de celule, cate ne alcatuiesc corpul. Rezultatul are mai multe zerouri decat poate afisa majoritatea calculatoarelor si, cu toate acestea, la fiecare secunda, in organism are loc un numar ametitor de reactii chimice. Suntem obligati sa ne gandim s-o facem pe fiecare? Multi dintre noi nu reusesc nici sa-si faca socoteala cat au cheltuit si cati bani mai au sau sa-si aminteasca mai mult de sapte articole de pe lista de cumparaturi, asa ca avem mare noroc ca exista o inteligenta superioara mintii noastre constiente, care detine rolul coducator.

In aceeasi secunda de care vorbeam, au murit 10 milioanme de celule si in clipa urmatoare le-au inlocuit aproape tot 10 milioane de celule noi. Intr-o singura zi, pancreasul isi regenereaza aproape toate celulele. Si totusi, nu ne gandim o clipa la modul in care se elimina celulele moarte sau la toate functiile necesare realizarii mitozei, procesul prin care se produc celulele noi pentru regenerarea tesuturilor si crestere. Calcule recente estimeaza ca, in realitate, transferul de informatii dintre celule are loc cu o viteza mai mare decat cea a luminii.

Acest aspect al sinelui este obiectiv si independent de conditii. Daca suntem in viata, acesta forta insufletitoare se exprima prin noi. Impartasim cu totii acesti for superior, indiferent de sex, varsta si cod genetic. Aceasta inteligenta transcede hotarele legate de rasa, cultura, pozitie sociala, statut economic si cultura religioasa. Ne insufleteste pe toti, fie ca ne gandim la ea sau nu, ca suntem treji sau dormim, ca suntem tristi sau fericiti. O inteligenta mai profunda ne permite sa sa credem ce vrem, sa ne placa umele lucruri si sa ne displaca altele, sa fim toleranti sau critici. Acest izvor de viata confera forta formei de existenta careia ii apartinem, ne inzestreaza cu puterea de a exprima viata pe orice cale dorim.

Aceasta inteligenta stie cum sa pastreze ordinea in toate celulele, tesuturile, organele si sistemele corpului, pentru ca ea le-a creat din celulele separate. Si iarasi, forta care a facut corpul este forta care il intretine si il vindeca.

Bolile de care sufereau cei de care ma ocupasem aratau ca, intr-o anumita masura, pierdusera o parte din contactul cu acest for superior sau se departasera de el. Poate ca propria lor ratiune canalizase cumva aceasta inteligenta catre boala, indepartand-o de sanatate. Dar au ajuns sa inteleaga ca, daca se racordau la aceasta forta si-si foloseau gandurile ca s-o orienteze, ea va sti cum sa le vindece bolile. Constiinta lor superioara stia deja ce are de facut, iar lor nu le mai ramanea decat sa intre in contact cu ea.

Capacitatile aceste inteligente innascute, ale acestui subconstient sau naturi spirituale sunt mult mai mari decat cele ale unei pastile, terapii sau tratament, si nu fac decat sa astepte sa le permitem sa actioneze constient. Un urias ne duce in spate si inca pe gratis.

Antreneaza-ti creierul – Joe Dispenza

De la Diana Ciubotaru – psihologul din Iasi

Reclame