iubireaO mare parte din timp ne risipim in nevoi nereale. Perechea ta s-ar putea sa-ti ceara ajutor la curatenia casei, dintr-o mie de motive. Poate ca este manioasa sau suparata ca munca de curatenie a ramas exclusiv in sarcina ei. Poate se simte desconsiderata, ignorata, coplesita, anxioasa, obsedata, controlata – sau poate ca, pur si simplu, are nevoie de ajutor la curatenia casei. Ceea ce caracterizeaza spiritul este absenta motivelor  ascunse. Nevoile unui ego nesigur nu pot fi mascate prin alte tactici. Cand esti in spirit nu exista impulsul de a manipula, de a maguli, de a seduce, de a cere, de a ruga sau de a insista. Pur si simplu, permiti – si prin asta, ii lasi iubirii loc deschis sa se reverse.

Oare asta inseamna o persoana  „spiritualizata” lasa intotdeauna TV-ul sau cartea, pentru a se apuca de curatenie? Nu. Dumnezeu nu actioneaza niciodata dupa un anumit tipar. In general cand auzi ca o persoana pe care o iubesti are nevoie de ajutorul tau, ii faci ceea ce are nevoie. Exista anumite instincte ale iubirii care vin de la sine, atunci cand esti intr-o comunicare cu spiritul:

Nu te opui.

Pui sentimentele deasupra rezultatelor.

Vrei sa ajuti. Oferirea ajutorului devine o bucurie.

Pui dorintele altora pe acelasi plan cu ale tale.

Aceste instincte se dezvolta si se maturizeaza prin daruire de-a lungul anilor. Dar daca revii la experienta de a te indragosti vei vedea ca acestea nu sunt reactii invatate. Iubirea le contine deja. Iubirea inseamna, automat, eliberarea din lupta si conflictul ce apartin egoului. O singura experienta de a te indragosti nu inseamna o eliberare completa, pentru ca lupta revine inevitabil – dar indragostitii intrevad macar Calea. Indiferent daca pot sau nu sa exprime, iata ce descopera ei:

A iubi nu presupune nici un efort.

Starea de a fi, pur si simplu, are propria sa bucurie interioara.

Intrebarile isi raspund singure, daca esti suficient de constient.

Viata este sigura.

A te lasa dus de curentul starii de a fi, este cel mai simplu mod de a trai.

Rezistenta nu are niciodata succes.

Este imposibil sa controlezi cursul vietii.

Acestea sunt descoperiri care scot o persoana in afara luptei. Lupta se naste din izolarea impusa de ego; ea inceteaza cand poti gasi Calea si te abandonezi fortei sale care ghideaza. Lupta pare a fi impotriva altora sau impotriva ta insuti.

Intrucat una dintre cele mai apreciate calitati ale unui om este capacitatea sa de a face fata adversitatilor, o viata fara lupta este mult in afara modului nostru curent de a vedea lucrurile. Dar este evident ca atunci cand actionezi din dragoste, nu poate exista lupta. Cum se impaca cele doua? Raspunsul se afla in liberul arbitru. Oamenii pot alege sa inceteze lupta si sa se aseze pe pozitia iubirii – de exemplu, aceasta este exact situatia cu care te confrunti zilnic in relatia ta.

Casatoria este un teren de incercare si o oglinda. Ea iti testeaza vointa de a crede ca iubirea este solutia. Ea oglindeste convingerile tale care te conduc cu adevarat – care pot fi a te afla in iubire, sau in non-iubire.

Lupta si abandonarea sunt cei doi poli ai liberului arbitru. Dat fiind ca, pentru un timp – dar nu tot timpul – toti credem in iubire, suntem sortiti sa ne ducem viata in conflict, doar daca nu gasim un mod de a rezolva acest dualism.

Calea spre iubire – Deepak Chopra

De la Diana Ciubotaru – psihologul din Iasi

Reclame