images (2)Fara a putea localiza sursa obsesiei, psihologii au descoperit ca o pretuire de sine scazuta este insotita de cuvinte negative, cum ar fi lenes, prost, greu de cap, urat, nevrednic, ratat si esec – cuvinte care se repeta de cateva sute de ori pe ora. Aceasta repetare trepidanta este un simptom de suferinta mentala, dar si o incercare inutila de a gasi un remediu. Acelasi cuvant apare mereu pentru ca persoana vrea cu disperare ca el sa dispara, insa nu a gasit inca modul prin care sa-l elimine.

Gandirea  ”circulara”are legatura cu obsesia, insa aici sunt implicati mai multi pasi. In loc sa rumege o singura notiune, cum ar fi ”casa nu e destul de curata” sau ”trebuie sa fiu perfect”, persoana este prizoniera unei logici false – de exemplu, cineva care simte ca nu este vrednic de iubire.  Indiferent cat de mult si-ar exprima oamenii dragostea fata de ei, oamenii cu gandire circulara nu se simt vrednici de iubire, pentru ca in mintea lor ei isi spun: ”Eu vreau iubire, iar aceasta persoana spune ca ma iubeste, dar eu nu-i simt iubirea, ceea ce trebuie sa insemne ca sunt nevrednic de iubire – si singurul mod in care pot sa repar acest lucru este sa ma iubeasca cineva.” Logica circulara ii afecteaza pe cei care nu au avut niciodata destul succes, care nu s-au simtit niciodata in suficienta siguranta si/sau suficient de doriti. Premisa initiala care ii face sa actioneze („Sunt un ratat”, „Sunt in pericol”, „Am nevoie”) nu se schimba, deoarece toate rezultatele din afara – indiferent daca sunt bune sau rele – nu fac decat sa intareasca ideea initiala.

Aceste exemple ne aduc la ”paradoxul lui acum”: cu cat mai repede alergi pe loc, cu atat mai departe te afli de momentul prezent.

Depresia generata de aceasta alergatura ne da o imagine foarte clara a paradoxului, pentru ca oamenii deprimati se simt inerti, prinsi intr-un moment incremenit, fara nici un alt sentiment, in afara de disperare. Pentru ei, timpul nu se misca, insa mintile lor alearga intr-o cursa de idei si emotii fragmentate.Aceasta efervescenta a activitatii mentale nu arata ceea ce se intampla in capul cuiva care nu poate sa se dea jos din pat, dimineata. In acest caz efervescenta mentala este deconectata de actiune. O persoana deprimata se gandeste la nenumarate lucruri, dar nu actioneaza in conformitate cu niciunul dintre ele.

Dr. Deepak Chopra – Cartea Secretelor

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame