Există viață după moarte-mergi în rai sau în iad (49)Familia are o memorie dincolo de amintirile ei. Ceea ce iese la lumina din aceasta memorie este un dar. Dar, nu totul iese la lumina. Ceea ce ii este esential, esenta ei, ramane ascunsa privirilor noastre, de exemplu originea si scopul ei. Putem folosi ceea ce este dezvaluit, dar nu il putem detine si nici nu putem merge mai departe decat ceea ce ni se arata.

Ceea ce iese la lumina nu divulga tot ceea ce este ascuns si protejat. Lucrurile ne sunt dezvaluite in anumite limite. Iar opiniile noastre adesea se interpun, punand in umbra ceea ce a iesit la suprafata. O opinie, imediat ce s-a format, ne constrange sa ramanem subiectivi si asta sta in calea cunoasterii.

Daca ne centram atunci cand lucram, atunci ne focalizam nu numai pe ceea ce este vizibil, ci si pe ceea ce a ramas ascuns. Avem respect atat pentru ceea ce ne este relevant, cat si pentru ceea ce ramane umbrit. Le acceptam pe amandoua, esenta vizibilului si esenta ascunsului. Si cu toate astea, modul acesta de lucru nu este limitat la sau de ceea ce este in prim plan, cum ar fi nevoia de a vindeca o suferinta. Merge dincolo de asta.

Un val, un ocean – Bert Hellinger

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame