acorda-atentie-si-asculta-ti-copilulFolositi abilitatea comunicationala numita ascultare reflexiva pentru a va ajuta copilul sa invete sa isi exprime sentimentele. Folositi in continuare reperul de mai jos in momentul in care copilul incepe sa isi impartaseasca sentimentele cu dumneavoastra:

  • Dupa ce ascultati cu atentie ceea ce are de spus si ii urmariti expresia faciala, lansati-va intr-o presupunere avizata si incercati sa ii numiti sentimentele. De exemplu, spuneti copilului dumneavoastra in varsta de 9 ani: “Se pare ca te-ai simtit dezamagit (sentimentul) sau poate chiar putin furios (un alt sentiment) din cauza felului in care ti-a vorbit profesoara (situatia).” Daca nu aveti dreptate si nu ghiciti din prima incercare sentimentele, mai incercati. Fiti respectuos, calm si mentineti un ton impaciuitor cand discutati. Incurajati copilul sa va spuna daca presupunerea dumneavoastra este gresita si sa va ghideze pentru a va corecta ideea.

Nume pentru sentimente placute: acceptat(a), placut(a), apreciat(a), capabil(a), increzator(oare), de succes, confortabil(a), relaxat(a), nerabdator(oare), vesel(a), plutitor(oare), optimist(a), incurajat(a), usurat(a), bucuros(oasa), bun(a), important(a), recunoscator(oare), multumitor(oare), indragit(a), iubit(a), satisfacut(a), fericit(a), mandru(a), respectat(a), protejat(a), sigur(a).

Nume pentru sentimente neplacute: suparat(a), nervos(a), plin(a) de antipatie, dornic(a) de razbunare, iritabil(a), morocanos(oasa), speriat(a), infricosat(a), dezamagit(a), singur(a), parasit(a), fara prieteni, respins(a), fara valoare, bun(a) de nimic, prost(oasta), incet(eata), nervos(oasa), incordat(a), ingrijorat(a), anxios(oasa), nesigur(a), nefericit(a), mizer(a), ravasit(a), nedrept/nedreapta, descurajat(a), jenat(a), lovit(a), obosit(a), plictisit(a), confuz/confuza, frustrat(a), interior(oara), vinovat(a).

SOS Ajutor pentru parinti – Lynn Clark

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame