Cum afecteaza anxietatea copiii?

Little girl covering her face with her handsDesi in general anxietatea nu are un impact atat de dramatic asupra vietii copiilor precum probleme ca delicventa sau consumul de droguri, totusi problemele legate de anxietate pot afecta destul de puternic viata copiilor.

Copiii anxiosi tind sa aiba mai putini prieteni decat alti copii de varsta lor. Deoarece numerosi copii anxiosi sunt timizi, acestia intampina dificultati in interactiunea cu copii necunoscuti sau cand vor sa se alature unor cluburi sau grupuri. Din acest motiv, ei au adesea un numar limitat de prieteni si e posibil sa nu interactioneze cu prietenii lor atat de mult ca alti copii. La randul sau, lipsa prietenilor poate avea un impact important mai tarziu in viata, accentuandu-se singuratatea si scazand sansele formarii unei retele de suport social. Anxietatea poate afecta si performantele scolare ale copilului. Numerosi copii cu probleme de anxietate au performante foarte bune la scoala datorita faptului ca perfectionismul si constiinciozitatea ii determina sa depuna mai mult efort, dar este posibil ca ei sa nu aiba performantele pe care le-ar putea avea in realitate. Aceasta se intampla mai ales in cazul copiilor care se ingrijoreaza mult.Se observa ca adesea acestia intarzie cu rezolvarea temelor si intampina dificultati cu lectiile, nu pentru ca ar fi incapabili, ci pentru ca ingrijorarea ii impiedica sa abordeze sarcinile cu incredere. In plus, copiii timizi se aleg cu mai putin de pe urma cursurilor si a predarii, deoarece anxietatea ii impiedica sa exploateze la maxim resursele puse la dispozitie (de exemplu s-ar putea sa nu puna intrebari la ore). In plus, numerosi copii anxiosi s-ar putea sa se descurce corespunzator la ore, dar sa esueze in situatii de examen, datorita faptului ca ingrijorarea ii impiedica sa se concentreze. Pe termen lung, cercetarile arata ca acesti copii timizi au optiuni si oporunitati mai restranse in ceea ce priveste cariera. Multe cariere (de exemplu vanzari, profesiuni in media sau avocatura) s-ar putea sa iasa din calcul in cazul adolescentilor timizi, din cauza retinerii acestora de a vorbi in fata altora.

Desi multi copii cu probleme de anxietate se vor schimba pe masura ce cresc si se maturizeaza si s-ar putea sa devina adulti increzatori in sine si sociabili, totusi unii vor deveni adulti anxiosi. Tulburarile de anxietate la varsta adulta pot da nastere la impedimente serioase in viata. Adultii anxiosi sunt mai predispusi la consumul abuziv de alcool si de droguri, la absenteism si somaj, la boli si consultarea unor diversi specialisti din domeniul medical, la depresie si chiar la suicid. Nu incercam sa sugeram ca aceste probleme vor aparea in cazul copilului dumneavoastra, insa chiar daca efectele anxietatii asupra copilului sunt la polul mai putin sever-eventual ratarea unor oportunitati – este recomandabil sa remediati problema cat mai curand decat sa asteptati pentru a vedea daca apar probleme mai serioase.

„Cum sa va ajutati copilul cu probleme de anxietate”, Ronlad M. Rappe, Susan H. Spence, Vanessa Cobham si Ann Wignall

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame