Vederea la mare distanta

eye of the world

Cercetatorii au constatat, in repetate randuri, ca precizia si rezolutia tintelor percepute prin vedere la distanta nu sunt afectate de variatiile de distanta de pana la 1600m. Un exemplu in acest sens il constituie un experiment realizat de mine si Elisabeth Targ in 1984, impreuna cu rusoaica Djuna Davitasvili, vindecatoare la distanta. In cadrul acestui experiment de vedere la mare distanta intre Moscova si San Francisco, Djuna a reusit sa isi concentreze atentia nu doar la o distanta de 9600km spre vest, dar si la o “distanta” de doua ore in viitor. Un experiment similar de succes si renumit de acum l-a constituit cel intreprins de Pat Price in 1974, cand a descris corect o fabrica sovietica de armament din Semipalatinsk, din estul Rusiei. Desenele realizate atunci, candva secrete, sunt prezentate in Miracles of the Mind.

Ecranarea electrica

Camerele ecranate electrosatitc, dupa modelul custii lui Faraday, si protectia oferita de scufundarea in apa elimina aproape in totalitate undele electromagnetice din zona fara a avea efecte negative asupra vederii la distanta. De fapt, anumiti subiecti prefera sa lucreze intr-un mediu ecranat electric. Eileen Garrett, recunoscuta pentru capacitatile ei paranormale, mi-a aratat o astfel de incapere pe care si-a construit-o pentru uzul propriu la birourile ei de la Fundatia de Parapsihologie de pe Strada 57 din New York. Pat Prince a facut multe descrieri reusite ale unor tinte complexe din interiorul camerei protejate de la Standard Research Institute. In 1978, Hella Hammid si Ingo Swann au primit fara probleme mesaje trimise din Palo Alto, in timp ce se aflau la bordul unui submarin aflat la 800 km departare si in imersiune la 150 m adancime.

De fapt, descoperiri recente ale fizicianului James Spottswoode arata ca atat radiatia electromagnetic a galaxiei noastre, Calea Lactee, cat si cea emisa de exploziile solare afecteaza negativ mintea unui medium. Ecranarea electrica si perioadele de radiatie galatica par sa ajute, dar am constatat ca orice ora din zi sau noapte poate fi potrivita pentru manifestarea deplina a capacitatilor paranormale.

Factori inhibatori

Vederea la distanta este inhibata de cunostintele existente despre tinta, de absenta feedbackului sau de analiza mentala. Lipsa feedbackului impiedica subiectul sa priveasca in viitor pentru a vedea tinta prin precognitie, ceea ce inseamna inchiderea unuia dintre cele mai importante canale de vedere la distanta. Orice distragere a atentiei, vizuala sau sonora, sau orice intervine nou din mediul de lucru tinde sa interfereze cu imaginile vizualizate de subiect in timpul sedintei de vedere la distanta. Natura tintei poate afecta si ea precizia identificarii. Numerele sunt mult mai greu de perceput decat tintele grafice. De exemplu, este mult mai greu de ghicit un numar tinta intre 1 si 10 decat sa descrii un loc ales dintr-o infinitate de locuri necunoscute de pe planeta. Asta se intampla deoarece subiectul are deja imagini mentale foarte clare despre toate numerele, iar aceste imagini din memorie si imaginatie constitutie zgomot mental.

Din pacate, imaginea dobandita prin mijloace paranormale nu vine cu eticheta “aceasta imagine va este oferita de ESP”, acest lucru trebuie sa il decida subiectul, cel care priveste la distanta.

Factori intentisificatori

Seriozitatea scopului urmarit, existenta unui feedback la sfarsitul experimentului, relaxarea, acceptarea psi dar, in special, deplina incredere in participantii la experiment contribuie la intensificarea vederii la distanta. In fata de invatare a ESP, este important ca subiectului sa i se arate tina corecta dupa fiecare incercare. Fara acest feedback, experiment dupa experiment, nu se realizeaza invatarea. Subiectii experimentati stiu cum sa isi imbunatateasca performanta, prin faptul ca devin constienti de zgomotul lor mental (produs de amintiri si imaginatie) si stiu sa il infiltreze si sa-l indeparteze.

Performanta se imbunatateste si daca subiectii scriu si deseneaza imaginile care li se formeaza in minte. Desenul este deosebit de important pentru ca ii confera subiectului acces direct la procesele simbolice si neanalitice inconstiente.

Consideratii teoretice

Este limpede ca subiectii isi pot concentra atentia asupra unor puncte aflate la distanta in spatiu si timp pentru a descrie si simti apoi acele locuri indepartate. Feedbackul este important pentru invatare, dar in cazul subiectilor experimentati el nu este necesar pentru ca psi sa se manifeste. Prin fenomenul vederii la distanta, este ca si cum subiectul si-ar examina propria holograma tetradimensionala spatiotemporala de mici dimensiuni si cu rezolutie redusa, in care el se afla incorporat. Fiecare bucatica a hologramei cuprinde toate informatiile intregului, dar la rezolutie mai mica.

Puterea fara limite a mintii – Russell Targ

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame