Sunetele hranitoare

Ingerarea de sunete sanatoase este la fel de importanta ca si consumul de alimente sanatoase. Desi cei mai mult dintre noi nu au sansa de a trait in medii hranitoare acustic 24 de ore din 24, putem alege constient sa minimizam sunetele toxice si sa maximizam suntele nutritive din viata noastra. Asta inseamna cautarea si crearea de sunete placute.unnamed

Sunetele din natura ofera antidotul poluarii fonice din viata urbana moderna. Noi ii in incurajam pe oaspetii nostri de la Centrul Chopra sa mearga in locuri unde singurele sunete pe care le aud sunt cele ale naturii – valuri izbindu-se de mal, apa repede a unui rau, pasari rostindu-si chemarea de imperechere. Suntele din natura sunt primordiale. Auzim aceste sunete inca zorii umanitatii si ele au capacitatea de a ne reaminti, la nivel visceral, de legatura noastra cu mediul ambiant. Te sustinem sa iti iei doza de sunete din natura in mod regulat.

Muzica poate fi o sursa de vibratii vindecatoare. Muzica aceea care calmeaza, relaxeaza sau inspira influenteaza nivelurile hormonale si activitatea fiziologica. Muzica poate alina starile depresive si anxioase si poate reduce suferinta. De asemenea, poate stimula celulele sistemului imunitar. Atunci cand iti place, muzica duce la aparitia endorfinelor, substantele naturale din organismul tau de calmare a durerii. Atunci cand le dai oamenilor un medicament care blocheaza efectele narcoticelor asupra creierului, ei pierd temporar si capacitatea de a simti senzatii placute prin muzica.

Posibilitatea muzicii de a evoca amintiri si sentimente ne poate schimba starea corporala si mentala in numai cateva secunde. Un cantec de dragoste de la radio trezeste amintiri ale unei povesti din tinerete. O melodie rock din anii 1960 readuce in minte imagini disparate de la petrecerile cu droguri din facultate. O raga indiana vioaie iti poate reaminti o vara plina de libertate petrecuta calatorind prin Asia.

A fredona, a canta, a recita, toate aceste pot duce la vindecare. Fii atent la sunetele toxice la care esti expus si ia-ti angajamentul de a ingera regulat sunete hranitoare. Inregistrarile pe care noi le consideram ca fiind pline de inspiratie sunt trecute in sectiunea de Note. A fi constient de efectele vibratiilor hranitoare te va aj uta sa inlocuiesti obiceiurile daunatoare existentei cu unele de sustinere a existentei.

David Simon, Deepak Chopra – Eliberarea de dependente

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame