Stadiul trei – Sfarsitul amar

 cuplu-cearta-ghimpeleIn acest stadiu sunteti atat de epuizat de certuri, incat incepeti sa cedati. Poate ca ati renuntat sa mai aduceti in discutie chestiunile care va deranjau, pentru ca va aflati intr-un proces de detasare psihologica. Poate ca visati la o legatura extraconjugala sau poate ca faceti planuri pentru viitor, iar aceste planuri nu-l include pe partenerul dvs. Acest proces este similar cu acela de acceptare a mortii unei persoane iubite. La inceput, sunteti furios, apoi va detasati si in cele din urma va impacati cu ideea. Incercati sa va convingeti sa nu mai fie atat de dureroasa. Cand tulburarile conjungale au atins acest nivel, daca vi se cere sa va amintiti de momentele frumoase pe care le-ati trait impreuna, veti avea impresia ca memoria va joaca feste. E ca si cum mintea, la randul ei, s-ar fi deconectat, pentru ca inima sa nu sufere prea mult atunci cand veti rupe relatia.

Ben si Josephine sunt casatoriti de 14 ani. El are un atelier de reparat masini, iar ea este coafeza. Josephine l-a rugat de nenumarate ori pe Ben sa ii spuna la ce ora ajunge acasa. L-a implorat, a plans, a tipat. El a continuat sa vina cand voia, adesea la 10 seara, si atunci se baga imediat in pat si incepea sa sforaie chiar inainte sa puna capul pe perna.

“Seara, ce mai faci?”, mormaia, impiedicandu-se, pe jumatate beat, in drum spre dormitor.

“Bine”, raspundea ea din baie, pregatindu-se sa se intalneasca cu o prietena pentru a iesi in oras. Isi punea haina si se indrepta spre iesire. “Noapte buna, spunea ea, inainte de a inchide usa.

Daca Ben si Josephine nu vor aplica  urgent tehnicile mele, curand ei vor deveni un simplu “nr.” in statisticile divorturilor. Chiar daca si dumneavoastra sunteti in stadiul trei, nu disperati. Tehnicile pe care le veti deprinde in continuare au ajutat si alte cupluri disperate, aflate in pragul divortului sa-si reaprinda dragostea pe care o socoteau de mult pierduta. Dar inainte de a putea rezolva conflictele care v-au transformat casnicia intr-un razboi rece, este bine sa va deschideti inima.

Daca aveti dispute cornice si va gasiti intr-unul dintre stadiile descrise mai sus, urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa identificati si sa eradicati Capcanele Certurilor si tacticile gresite de solutionare a conflictelor, care va impiedica sa aveti o casnicie armonioasa.

Arena Conjugala, solutionarea conflictelor – Jamie Turndorf

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Reclame