37190Care sunt cele mai frecvente cauze ale conflictelor? Pe masura ce veti parcurge lista urmatoare, retineti ca este vorba de o scurta trecere in revista, lista ramanand deschisa. In plus, trebuie sa stiti ca nemultumirile conjugale sunt, de regula, formulate de sotii – iata de ce, in urmatoarele exemple, cel care iti exprima nemultumirea este de regula o femeie.

Vom vorbi despre: conflicte afective, conflicte sexuale, probleme intime, conflicte privind timpul liber, conflicte generate de gelozie, dispute privind treburile casnice, dispute privind lipsa de initiativa, certuri referitoare la responsabilitatile parintesti, dispute privitoare la rude, dispute referitoare la prieteni, conflicte privitoare la valori, dispute privind egoismul sau lipsa de cooperare, dispute privind atitudinile dictatoriale, dispute referitoare la bani, lupte pentru putere, dispute privind impunerea distantei, dispute de genul “nu asculti niciodata ce spun”

Conflicte afective:

Dezacorduri in legatura cu frecventa manifestarilor de afectiune imbratisari, saruturi, cuvinte tandre, romantism etc.).  Unul dintre parteneri isi doreste mai multe dovezi de iubire decat este celalalt dispus sa ofere.

“Ultima oara m-ai sarutat cand am spus”Da”!

“Tu mangai cainele mai mult decat pe mine!”

“Crezi ca ar fi atat de greu pentru tine sa-mi spui cateva cuvinte frumoase inainte sa mor?”

“Esti la fel de romantic precum o paiata!”

Conflicte sexuale

Teoria suna bine, practica ne omoara! Altfel spus: Conflicte privind stilul, frecventa, tehnica etc. argumentele de tipul:”cand”, “unde”, “cum”, “cat de des”, “cat de mult”, “cat de lung” (nu, nu ma refer la dimensiuni cu toate ca si acestea pot fi un motiv de conflict).

“Esti la fel tandru precum un fierastrau electric!”

“Crezi ca o sa ai chef secolul asta?”

Probleme intime

Dezacorduri privind gradul de initimitate emotionala si/sau de apropiere/distanta fizica intr-o relatie. Unul dintre parteneri doreste sa-si petreaca mai mult timp singur. Unul dintre soti nu asculta niciodata exprimarea sentimentelor celuilalt sau isi petrece prea putin timp acasa si/sau cu copiii. Unul dintre parteneri nu-i marturiseste celuilalt sentimentele cele mai intime.

“Esti mereu ba cu prietenii, ba la munca!”

“Nu-ti petreci niciodata timpul cu mine sau cu copiii!”

Conflicte privind timpul liber

Dezacorduri privind durata de timp care ar trebui petrecuta desfasurand activitati recreative. Dezacorduri asupra tipurilor de activitati care ar trebui desfasurate; daca aceste activitati ar trebui desfasurate impreuna sau separate.

“Pentru mine, o duminica placuta nu inseamna sa va umplu halbele de bere, tie si prietenilor tai!”

“Crezi ca e posibil sa facem si ceva impreuna?”

Conflicte generate de gelozie

Ori de cate ori unul dintre parteneri acorda atentie altcuiva, celalalt devine exagerat de gelos. Partenerul gelos crede adesea ca filtreaza cu altcineva (chiar si atunci cand nu este adevarat).

“Poate ca ai prefera sa pleci acasa cu ea (el)?

“De ce n-ai facut un anunt public, ca ti s-au aprins calcaiele dupa ea(el)?

“Te-am vazut cum o tineai pe dupa umeri si o mangaiai pe gat!”

“Ai spus ca vei fi la birou pana la 7. Te-am sunat la 6.30. N-a raspuns nimeni. Unde erai?

Arena conjugala, solutionare conflictelor – Jamie Turndorf

Maine continuam,

De la Diana Ciubotaru, psihologul din Iasi

Anunțuri